Eficienta caselor pasive - transfer termic: zero

Casele pasive, noutate pentru cei mai multi dintre beneficiarii din Romania, sunt de ceva timp o alternativa uzuala in tarile vestice. Motivatia cat se poate de pragmatica, aceea de a avea costuri foarte mici de intretinere, s-a impletit in mod fericit cu "efectele secundare" ale unei astfel de constructii, respectiv protejarea mediului impotriva emisiilor de dioxid de carbon - un gaz produs in cantitati care se masoara in tone pe an, chiar si in cazul unei case termoizolate.

Contrar credintei generale, casele pasive nu sunt case care se ridica prin constructii blitz, in numai cateva zile, din prefabricate si alte materiale alternative, dar nici case cu arhitectura prestabilita standardizata, pe care le iei ca atare, indiferent de amplasare si le muti acolo unde vrei, ori de cate ori ai nevoie. Casele pasive sunt case construite folosind aceleasi materiale cu care deja ne-am obisnuit, dar care prin calcule complexe si o termoizolare eficienta reusesc sa faca un transfer 0 de energie cu mediul inconjurator, de unde si denumirea lor.

Gratie acestor calcule, casa are la interior un echilibru termic prestabilit, care, odata atins, se mentine cu ajutorul unui consum extrem de mic de energie. Atat de mic, incat se poate lua in calcul varianta energiei alternative solare, asigurata de panouri solare accesibile astazi, atat ca pret, cat si ca disponibilitate.

Ce este o casa pasiva?

Care sunt, de fapt, caracteristicile unei case pasive? In primul rand, unicitatea. Nicio casa pasiva nu seamana cu o alta, pentru ca se proiecteaza pentru fiecare caz in parte, in functie de multe variabile, plecand de la suprafata dorita de beneficiar si temperatura pe care acesta o prefera la interior si terminand cu pozitionarea casei si zona geografica. Singurul element constant in ecuatie sunt ferestrele, neaparat cu 3 randuri de geam, neaparat create special pentru case pasive, neaparat cu o valoare U = 0,8W/m2K.

Cu alte cuvinte, se ia o temperatura interioara normata, situata, de regula, intre 18 si 22°C. Aceasta temperatura trebuie sa ramana constanta, indiferent de conditiile atmosferice de afara si cu pretul unor eforturi energetice extrem de mici. In functie de aceasta, arhitectul calculeaza si stabileste caracteristicile pe care trebuie sa le aiba casa, orientarea ei in functie de aportul solar, de vanturile dominante, pozitionarea pe sit, de clima, relief, zona geografica si de legatura cu vecinatatile. Pentru ca nu este tot una sa proiectezi o casa pasiva care sa aiba in imediata ei vecinatate 2-3 calcane si multe alte elemente restrictive sau o casa pasiva situata pe o colina sau intr-o zona montana izolata.

O casa fara condens
In astfel de case nu se formeaza niciodata condens. Pentru ca termoizolatia se calculeaza astfel incat temperaturile exterioare sa nu afecteze microclimatul interior, nici in sezonul cald, nici in cel rece.
Bariera impotriva vaporilor - o alta conditie sine qua non pentru o casa pasiva - impiedica migratia vaporilor prin structura peretilor, respectiv condensarea acestora.