Cum poti avea o gradina primitoare

Pentru ca a venit vara, tentatia este de a sta afara, de a ne petrece spatiul in gradina, la aer, la verdeata.

5  sfaturi pentru a avea o gradina primitoare, plina de parfum si  culoare :

1.  Refacerea spatiului dupa sezonul rece: tineti cont de crengile uscate si nefolositoare ale copacilor si buruienile care trebuiesc eliminate inainte de a incepe reamenajarea spatiului verde. Strangeti frunzele si toate plantele nefolositoare ce nu au supravietuit peste iarna si depozitati-le la gunoi. Verificati cu atentie gardurile din gradina, in cazul in care aveti, treptele si caile de acces daca nu au fost degradate din cauza inghetului si dezghetului.

2. Ordonarea si pregatirea ustensilelor de gradinarit: este indicat ca la inceputul sezonului sa aveti toate instrumentele pentru gradinarit aranjate, curatate si pregatite pentru a va da seama mai usor ce va lipseste pentru noul sezon. De asemenea, trebuiesc revizuite si instalatiile pe care le folositi in gradina, dar si bulbii, arbustii si plantele pe care doriti sa le plantati in acel an. Daca aveti masini de cosit sau afanat gazonul, motocultoare sau alte aparate de acest gen, ele trebuiesc verificate in special din punct de vedere tehnic si alimentate corespunzator. Startul sezonului trebuie sa va prinda pregatiti in toate domeniile.

3. Faceti un test de fertilitate al solului: este indicat ca la inceputul fiecarui sezon sa verificati nivelulul pH-ului din sol. Daca aveti in casa un aparat care sa va ajute in acest sens, este ideal. In caz contrar puteti preleva probe de sol din diferite zone ale gradinii si mergeti la un cabinet specializat in acest domeniu. In functie de analizele rezultate, puteti avea nevoie de anumite substante pentru regenerare. In cazul in care nivelul pH-ului este scazut, puteti adauga calcar in compozitia solului din gradina dumneavoastra; pentru o reducere a nivelului de pH, cel mai indicat este sa folositi sulf. In functie de ce doriti sa plantati se poate interveni cu ingrasamant natural sau chimic, dupa situatie.

4. Pregatirea in detaliu a spatiului ce urmeaza a fi cultivat: dupa ce a fost curatata in prealabil zona de crengi, buruieni si alte resturi, imprastiati un strat de maxim 10 cm de ingrasamant natural, de preferinta. Cu ajutorul unui instrument de gradinarit faceti gauri de maxim 12 cm la un interval cat mai apropiat una de cealalta, astel incat ingrasamantul sa poata patrunde cat mai mult in sol si uniform in acelasi timp. Pentru o buna afanare a spatiului, puteti opta si spre alte tipuri de ingrasamant, in functie de ceea ce doriti sa cultivati: spre exemplu, pentru o zona in care se vor cultiva arbusti este indicat sa folositi ingrasamant pe baza de emulsie de peste.

5.  Mentinerea la standarde ridicate a gradinii pana la sfarsitul sezonului: pentru a avea o gradina perfecta si care sa elimine bucurie si splendoare de fiecare data cand o privesti este nevoie de o atentie sporita si devotament; dar si de multa munca, bineinteles. In primul rand trebuie sa cunosti foarte bine toate tipurile de plante pe care le-ai cultivat, sa stii cand trebuie udate si reimprospatate, cand au perioada de fertilitate cea mai ridicata. Curatenia este esentiala intr-o gradina amenajata modern, deci timpul acordat acestui lucru trebuie sa fie destul de bine structurat. Curatarea la timp a gradinii de eventualele plante uscate si crengi este prioritara pentru o buna dezvlotare si crestere a plantelor din jur. In caz contrar, se vor infiltra in sol si pot interveni negativ in ciclul de crestere. Mentinerea unui nivel de umiditate constant al solului va ajuta foarte mult o dezvoltare propice a plantelor si arbustilor. Pentru a avea o gradina de invidiat, este necesara si interventia tehnologiei in acest ansamblu. Utilizarea diferitelor sisteme automatizate dar si o iluminare moderna pot face din spatiul verde cel mai indragit loc din curtea dumneavoastra.