Noul trend ECO - Casele ecologice

Noul trend „eco“ a castigat teren in ultimii ani atat in materie de amenajari interioare, materiale de constructii cat si la capitolul energie alternativa. Tendintele arata ca, pentru a ne imbunatati conditiile de trai ar trebui sa utilizam materiale cat mai naturale. In acelasi timp, important este sa respectam mediul inconjurator si sa nu igoram posibilitatile pe care ni le ofera natura in mod gratuit (energie solara, euliana si geotermala).


Un material de constructie ecologic trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, de la obtinerea prin metode cu un consum redus de energie, pana la o buna izolare termica, o protectie a sanatatii umane, o exploatare rationala astfel incat sa nu fie un pericol pentru mediu si sa nu devina un deseu greu de prelucrat, neregenerabil, ori fara caracteristici biodegradabile. Lemnul este considerat ecologic din majoritatea punctelor de vedere, mai putin folosirea lui in exces, respectiv disparitia padurilor, a devenit una dintre problemele lumii moderne. Avand lemnul ca reper, putem evalua mai bine plusurile si minusurile celorlalte materiale uzuale, cu mentiunea ca niciun material de constructie modern nu este de evitat.

Au fost gasite metode de combinare prin care casa in ansamblu devine ecologica datorita consumului redus de energie in exploatare. Astfel, caramida este un material natural, obtinut din lut ars, dar cu un consum relativ mare de energie. Mai trebuie specificat ca are nevoie de supliment pe partea de izolare termica (polistiren sau vata minerala) pentru a constitui o casa ecologica. Betonul are caracteristici ecologice si mai slabe, dar noile sisteme din cofraje de polistiren il fac dezirabil.

Betoanele celulare (BCA-ul este cel mai utilizat), desi mai bun izolator, se obtine de asemenea cu un consum mare de energie. Mai sunt folosite in unele tari blocurile din zgura cu lianti, considerate ecologice pentru ca folosesc de asemenea ca materie prima deseurile rezultate din industria metalurgica.

Cam acestea sunt materialele uzuale, oarecum traditionale. S-a renuntat in timp la unele „bombe ecologice“ precum azbestul, folosit la acoperisuri, daunator pentru utilizatori. Bineinteles ca avem si materiale moderne, performante ale cercetarii si tehnologiei, din gama panourilor sandwich sau compozite, deseori pe structuri metalice, dar ceva din firea omului le orienteaza doar catre constructiile de birouri si industriale, fiind mai putin preferate in cazul caselor rezidentiale.