Dupa ce trebuie sa va uitati cand cumparati un apartament

Inainte sa cumparati un apartament intr-un bloc vechi este bine sa va interesati asupra structurii blocului, daca respecte standardele in constructii impuse de actuala legislatie si la ce clasa de risc seismic este incadrat, precum si daca proprietarul anterior nu are datorii la intretinere sau la alti furnizori.


In cazul apartamentelor noi, trebuie sa aveti in vedere daca dezvoltatorul a incheiat contracte de prestrari servicii cu companiile de utilitati si nu strica sa cereti si expertiza tehnica in constructii.

Pentru blocurile vechi e bine de stiut ca cele mai multe dintre acestea au fost experitzate tehinc in urma cu mai bine de 10-15 ani, astfel daca proprietarul apartamentului pe care urmeaza sa-l cumparati va precizeaza ca exista o expertiza tehnica impotriva cutremurelor e bine sa vedeti ce valabilitate are acesta experita.

De asemenea, interesati-va daca proprietarul de la care urmeaza sa achizitionati apartamentul are sau nu restante la plata intretinerii sau a utilitatilor, precum si daca asociata de proprietari din bloc a diferite interzieri de plata. In cazul in care datoriile asociatiilor catre companiile de utilitati depasesc 1.000 de lei, exista riscul sa fie sistata furnizarea serviciului in tot blocul.

Asigurati-va asupra integritatii fatadei, a terasei sau a subsolului. Puteti face asta printr-o simpla vizionare, sa nu existe fisuri de-a lungul fatadei, sa nu exista desprinderi ale rostului de protectie dintre cladirile invecinate, sa nu existe umezeala excesiva la subsolul blocului sau terasa sa fie bine acoperita. Daca acestea prezinta degradari, inseamna ca ulterior o sa fie nevoie de reparatii la nivelul intregului bloc, pentru care asociatia va coleta bani.

Daca optati pentru un apartament vechi, este indicat sa gasiti unul intr-un bloc reabilitat termic recent. Verificarea calitatii termosistemului nu se poate realiza cu ochiul liber, insa daca au existat abateri in aplicare acestea pot fi identificare la o observare mai atenta.

Aveti grija ca blocul sa aiba infiintat legal o asociatie de proprietari. In cazul in care aceasta lipseste, exista un risc ridicat in ceea ce priveste legalitatea actelor in relatie cu tertii, precum companiile de utilitati sau de salubritate.