Proprietarii imobilelor de lux confunda criza cu optimismul

Nu e nici o noutate faptul ca luxul in imobiliare a fost afectat de criza intr-o masura mult mai mica decat grosul pietei, dar in momentul in care proprietarii imobilelor considerate ca facand parte din categoria de lux reduc seminificativ preturile, iar apoi, pe fondul unui val de optimism nejustificat, ridica preturile cu procente mari, apar si intrebari privind modul realist in care piata se autoregleaza.


Un astfel de exemplu este dat de un imobil din zona Magheru, cu 35 de camere, suprafata utila de 760 mp si cu un teren de 225 mp, care la sfarsitul anului trecut era scos la vanzare pentru un milion de euro.

Desi proprietarii doreau la inceput sa faca o tranzactie rapida si au scazut pretul de mai multe ori timp de doua luni, acestia au plusat la sfarsitul lunii trecute pana la 1,3 milioane de euro, justificandu-se prin cresterea numarului de cumparatori interesati si printr-o renovare a fatadei si amenjarea interiorului.

Un alt exemplu este al unei vile de sapte camere din Baneasa, care era scoasa la vanzare pentru 760.000 de euro in ianuarie si care acum a ajuns la 900.000 de euro. Locuinta din 2008 are o suprafata utila de 353 de metri patrati. Proprietarii sustin ca i-au adus imbunatatiri si au reamenajat-o.

Aceeasi analiza a portalului mentionat include un imobil care are nevoie de renovare, de noua camere, din centrul istoric al Capitalei, pentru care se cere un pret de 145.000 de euro, desi in perioada decembrie 2009 - februarie 2010 pretul pornea negociabil de la 135.000 de euro. Suprafata utila este 663 mp iar terenul adiacent are 230 mp.

Location, location, location! Este sloganul pe care orice agent imobiliar il stie. Acesta este si argumentul proprietarilor unei case de trei camere din apropierea Pietei Victoriei, pentru care pretul a crescut in ultima luna cu 20%. Astfel, daca in decembrie pana la mijlocul lunii trecute se cereau 360.000 de euro, in prezent negocierea porneste de la 430.000 de euro. Suprafata utila a imobilului este de 125 de metri patrati

Acelasi lucru s-a intamplat si cu un penthouse din zona Eminescu, pentru care pretul a crescut de la 210.000 de euro pana la 350.000 de euro in primul trimestru al anului. Imobilul are patru camere si o suprafata utila de 140 mp. Anuntul specifica faptul ca pretul este negociabil si include un loc in parcarea subterana a imobilului.

Am observat pe parcursul primului trimestru scumpiri punctuale la anumite proprietati care ajung chiar si la 30%, in conditiile in care, cert, piata imobiliara sufera in continuare. Acestea sunt exceptiile de top, insa, in general, proprietarii au tendinta de a reactiona subiectiv si de a se raporta de cele mai multe ori doar la experientele pozitive ale unor cunoscuti, experiente care de cele mai multe ori au avut loc in perioada 2006-2008. Realitatea de pe piata imobiliara din Romania nu justifica deocamdata aceste cresteri de pret.